Фото - експериментирай

с Уша

 07/05/2024

На 9.04 в часовете по Визуални изкуства се организираха
дългоочакваните, и от учениците, и от учителите,
работилници с участието на
Станка Цонкова-Уша.

 

     Денят беше изключително вдъхновяващ. Младите хора имаха възможността да се запознаят с процеса на рисуване чрез светлина върху фотохартия на открито и да изпробват различни техники с диапозитиви и прожектиране. Чрез експериментите те успяха да създадат невероятно интересни произведения, които в последствие да бъдат превърнати и в анимации.

 

   

Провокирани от поставените задачи, единадесетокласниците споделят:

  •      И двете задачи бяха супер интересни, а преживяванията в процеса - нови и вълнуващи. Разиграването на сенките и цветенцата, листата и тревичките ме заимтригува и бях много щастлива да видя какви са резултатите - Лора Стефанова.

  •     Забавни и интересни експерименти, които ми показаха, че не е задължително да се придържаш към ясен предварителен план за действие, за да постигнеш нещо вълнуващо - Виолета Вълканова.

  •     Благодарение на проведения уоркшоп научих нови и интересни неща, но за мен особено полезно се оказа осъзнаването как от хаоса се ражда красота - Дафни Петрова.

  •     Водена от желанието да видя детайли, жертвах една мравка и една муха, на които много се извинявам. Уша ми каза, че ако ги помоля, те непременно ще ми простят в името на изкуството - Божидара Емилова.

  •    Създадох сладки спомени със съучениците си - Ивайла Атанасова.

  •    Задачата с фотохартията и светлините ми беше забавна и интересна. В другата не успях да се въвлека емоционално, но нали точно това е целта - да предизвикаш и опознаеш не само техники и възможности, но и нови пространства от себе си - Илина Илиева.

  •     Практическата работа ми помогна да изразя емоции, от които самата аз се изненадах - Анна Младенова.

  •     Преживаването беше вълнуващо, уникално и непредвидимо - Калина Янова.

     Философията на Уша, че “фотографията изисква пипане, практика и освобождаване на креативността; че сетивността, отвореността и откритостта са неизчерпаеми източници на познание; че когато нещо е готово да се случи, то  става с лекота, с удоволствие и с радост; че е велико да споделиш себе си с другите” заличи и без друго несъществените поколенчески различия между авторката и учениците от 11 клас. Присъствието на Уша не само вдъхнови, но и обогати техните възприятия за същността на изкуството и за това, как нещо, което обикновено се счита за дефект, може да се превърне в ефект, за мисията  да се насити дигиталната отстраненост със сетивност и тактилност в битката за личен опит.

 

      ПГИИ “Проф. Николай Райнов” сърдечно благодари за отделените време и енергия, за позитивния творчески стимул, за цветното и завладяващо присъствие на УША и за привилегията да я наричаме свой приятел.