ПРОЛЕТНИ ПОСЛАНИЯ II

 26/04/2024

 

 

    На 24 .04. 2024 г. творби на ученици от Профилирана гимназия за изобразителни изкуства “Проф. Николай Райнов” одухотвориха за втори път великолепното изложбено пространство на НДФ "13 века България" и оцветиха аристократичния квартал с младост,  смях и артистичен колорит.

     Пролетта избухна в цвят, насищайки живописните платна на учениците от 11 клас с преподавател Велислава Гечева - Живопис и Рисуване. Повечето от произведенията в ръководеното от нея Ателие са създадени в резултат на учебната практика  и експериментират с различни видове композиция във формат 50 х 70 см. Постиженията се отличават с професионален замах, задълбочено прецизирана идея и композиционен център.

     Живописните картини от Ателието на Красимир Бонев са сочни като цветове, дълбоки като нюанси, разнообразни като подход, смели като изпълнение. Зрелостниците от випуск 2023 г. участват в изложбата с триптих, обогатяващ експозицията със своята пъстрота и находчивост.

   Живописните творби, с които се представят учениците от 12 клас с преподавател Антон Николов, са вдъхновени от  дълбоки лични преживявания. Картините - разнообразни като сюжет и жанр, разкриват част от духовния автопортрет на всеки един от младите творци.

     Контрапункт на цветните платна в изложбата са постиженията по Графика. Със своята философска задълбоченост монохромните творби са отрада за сетивата и предизвикателство за ума. Ателиетата по Графични техники и Визуални изкуства участват с изящни произведения, създадени чрез техниките  линогравюра, суха игла и офорт, както и с разнообразни теми като автопортрет, метаморфоза, японски цветни гравюри и задачи, свързани с пространството. Художествен ръководител на учениците от 8 до 12 клас е Гергана Иванова - преподавател и съвременен артист.

 

 

    Експозицията откри доц. д-р Стоян Дечев /НХА, катедра „Плакат и визуална комуникация“/. Той поздрави колегите преподаватели и младите творци за художествените им постижения, трасиращи важни етапи от обучението и израстването. С присъщите си дълбочина и свеж хумор гостът обърна внимание на някои важни аспекти от формирането на всеки творец - художественото образование,  и припомни наблюдението на проф. Иречек, че в основата на специалности като архитектура, инженерство, проектантство, дори медицина стои художественото образование. То е важен мост към точните науки и естетическата грамотност, към пълноценното възпитание и обучение. Доц. Дечев оцени по достойнство разностилните вълнения, присъщи на младостта и пъстротата на търсенията  в художествените експерименти на учениците. Асоциира ги с младостта в природата - пролетта - като свежест, цъфтеж, изобилие, растеж и радост. Подчерта, че създаването и спазването на традициите създава тежест и респект.

    Експлозията от интерпретации, стилове, цветове и форми е пъстър пролетен букет от младежка свежест и дързост, умело съчетани и напътствани от ръководителите на художествените ателиетата в гимназията, плод на различни методически и творчески подходи, светоусещания и темпераменти. Пролените послания на възпитаниците на ПГИИ “Проф. Н. Райнов” са за мир, толерантност и доброта.

 

    Експозицията може да бъде видяна до 08 .05. 2024г. в Национален дарителски фонд “13 века България”, гр. София, кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ №1. Всеки делничен ден от 10.00ч. до 17.00 ч.

 

Пролет е!

 


Каним Ви да разгледате снимки от откриването на изложбата,
както
и част от творбите на младите автори във

  ФОТО ГАЛЕРИЯ >

ФОТО ГАЛЕРИЯ АНОНС >

 

ИЗЛОЖБА "ПРОЛЕТНИ ПОСЛАНИЯ" 2022 г. >