ВИЗУАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МУЗИКАТА

Отворен урок с Деница Серафим

 07/04/2023


   Деница Серафим е певица, композитор, художник и творец с широк диапазон. Позната на ценителите като първи вокал на група “Ирфан”. В навечерието на светлите християнски празници Вход Господен в Йерусалим и Възкресение тя озари с пъстротата на присъствието и таланта си ПГИИ “Проф. Николай Райнов”.

   Съвместно с музикантите Асен Маринов - китара, Анита Нейчева - бендир, тамборино, Деница Серафим - вокал и перкусии, представи пред младите художници сценичните формати ОПЕРА, МЮЗИКЪЛ, ОПЕРЕТА, БАЛЕТ, ЦИРКОВО ИЗКУСТВО, КОНЦЕРТ, КИНО с цел да илюстрира визуалното въздействие на музиката от Средновековието до днес. В поредица от слайдове припомни картини от именити художници, описващи как музиката е съпътствала ежедневието на хората, оформяла е техните културни, естетически и духовни представи. Това даде възможност да се анализира ролята на художника в музикалните и филмовите жанрове, приносът му за ефекта на изразните средства, оформящи средата и визията на героите. По време на презентацията звучаха музикални изпълнения наживо:

      "Angelorum Glorie"  -  славословие на латински език.
      "Veni o celeste spirrito"  -  славословие за Петдесетница на латински език.
      "Sulamit" -  датски текст по псалм на Адолф Брорсен.
      "Nordic pray"  -  датски текст по псалм на Адолф Брорсен.
      "A quién debo yo llamar"  -  испанска поетична молитва към Дева Мария - текст Хуан Енсина .
      "The Pilgrims Joyful"  -  песен-възхвала на Дева Мария, поетично претворена от латинската Stella Splendens - аноним от XV век.

   Деница Серафим разказа колко дълго време мечтае да създаде музика, която да напомня за европейското северно звучене, средновековните ритми и Ренесанса. Преди години тя дава живот на своята голяма мечта и се осмелява да композира изцяло акустичен солоалбум с песни на различни европейски езици. Нейно вдъхновение е европейската музика от XVI. век - време на дълбока вяра и обрати, кръстопът на епохи.
Така е начертан “Пътят на пилигрима”. Той се вие от далечните северни полета до горещия юг. Група поклонници бродят със своите музикални инструменти и огласят с песни пътя към Светите места.
В проекта са поканени да участват 8 талантливи музиканти с богати биографии и огромен сценичен опит.
Асен Маринов – китара. Той прави чудесни акомпанименти на гласа и аранжира много от парчетата.
Емил Михов – виола да гамба, блокфлейти. Музикант с богата практика и познания в средновековната и ренесансовата музика, Емо допринася за старинното звучене на музиката със своя инструмент.
Бояна Зарева – цигулар и вокал. Нейната виртуозност създава специфичния северно-европейски характер на целия албум.
Деница Димитрова - арфа. Тя украсява проекта с вълшебните звуци на своята келтска арфа.

Йордан Владев – етно флейти. С орфеевото си майсторство на изкусен флейтист, той е медиатор към онези първични дълбини на старата европейска музика, които търсим и във фолклора.
Емил-Джордж Атанасов – сакб. Изучил майсторството на сакба в Англия, той придава с тембъра на своя инструмент ренесансово звучене на две от емблематичните парчета в албума.
Нейко Бодуров - тромпет, който рисува най-искрящите багри.
Анита Нейчева – бендир, тамборино. Тя е откритието! Момичето, което носи ритмичния импулс на албума.

Те се въплъщават в пилигрими и превъръщат мелодиите във великолепна музикална реалност.
Процесът по създаване на музикален проект с класически акустични инструменти е сложен и скъп. За да бъде завладяваща музиката, тя трябва да бъде записана и миксирана безупречно от висококвалифицирани специалисти.

 

Деница Серафим открива по чуден начин стари религиозни текстове (християнска поезия от XVI-XVII в.), които съвпадат с ритмиката на създадените от нея мелодии. Поканени са специалисти филолози, които правят преводите и напътстват пеенето. Самата вокалистка, вдъхновена от музиката, пише поема за Пътя на пилигрима, която става достояние на по-широката публика чрез художествения превод на английски език от Мария Сантулова.
Поетичните текстове са изписани в книжка към обложката. Художествените колажи и дизайнът на компактдиска са дело на Руслан Драгостинов.

 

   Като художник сценограф Деница Серафим споделя, че винаги си е представяла музиката като сценичен декор. Обича да се връща назад във времето и да рисува исторически костюми и романтични пейзажи. Отдавна мечтае да представи музика, облечена в старинната естетика на Ренесанса и Средновековието. Обогатява рисунките си с множество идеи, които най-накрая превръща в истински песни, а с костюмите облича музикантите пилигрими.
Идеята е, че концертите, представящи албума, трябва да бъдат музикално и визуално пътешествие.

   Учениците в ПГИИ “Проф. Николай Райнов” имат изградени широки представи за различните епохи. Умеят да разпознават стилове и култури, да поставят знакови акценти. Именно това ги превърна е съучастници на презентацията. Вдъхнови ги да надграждат знанията си по История на изкуството, да се развиват като творци.
Целта на проведената в ПГИИ Арт лаборатория е да изследва обвързването на изкуствата като изобразителен похват, а самото общуване с Деница Серафим е със статут на естетическо преживяване.

Когато диалогът е отворен, той може да бъде продължен и надграден.

 

Представяме Ви кратки фрагменти от събитието

    Концертът- презентация в ПГИИ "Проф. Николай Райнов"
е осъществен с подкрепата на НФК - Програма „Творчески стипендии“ .

   Музикалният албум на Деница Серафим с авторска музика, вдъхновена от Ренесанса
„ Пътят на пилигрима“ се осъществява с подкрепата на Музикаутор
и Национален фонд „Култура“.