МОСТОВЕ

Ученици от ПГИИ гостуват в НХА в “Ден на отворените врати”


05/05/2023

 

ПГИИ “Проф. Николай Райнов” е малко и уютно училище. За петте години на своето обучение децата тук порастват и укрепват. Насърчавани да вярват в себе си и да развиват талантите си, те се чувстват като у дома.
Ние, техните преподаватели, изповядваме философията, че училището е част от по-голямото семейство и ревностно следим желанията и интересите на възпитаниците си. Вълнуваме се от изборите им. Подкрепяме ги и ги насърчаваме дори, когато те отдавна вече не са наши ученици.

Това е една от причините да се отнасяме особено отговорно към заключителния етап на тяхното обучение, а именно бъдещата им образователна и/или професионална ориентация. Провеждаме семинари, открити уроци, пленери…

Каним лектори, гостуваме на образователни и културни институции. Всичко това е особено важно, за да се изградят стабилни мостове между различните етапи от живота на младите хора, за плавния и успешен преход от едно образователно стъпало към друго.

  Освен в емоционален ПГИИ поддържа и в институционален план отлични взаимоотношения с висшите училища и в частност с меката на артистичното образование у нас - НХА.
На 24.04.2023 г. младежи от 11 и 12 клас заедно с преподавателите си по Дизайн на печатни издания и Компютърна графика - Григор Григоров, и по Графичен дизайн - Светла Дечева, посетиха Националната художествена академия по инициативата "Дни на отворените врати в НХА".

Учениците влязоха в ателиетата по предмети, срещнаха се с преподаватели от различните области, бяха приветствани като сродни души. А самите те по-късно споделиха, че са се почувствали “като у дома”.

Някои от най-интересните и продуктивни срещи на учениците бяха в Ателие "Плакат и визуална комуникация" с доц. д-р Стоян Дечев - дългогодишен преподавател в Академията в едноименната катедра по дисциплините Визуална комуникация и Живопис. Учениците получиха шанса да разгледат и коментират творби на студентите от специалностите Живопис и Плакат.
Ателие "Книга, илюстрация и печатна графика" на младите хора представи проф. Виктор Паунов. Той демонстрира как протича една лекция и позволи на гостите да надникнат в студентските илюстрации. Това ще е от непосредствена практическа полза за младите творци в работата им по Дизайн на печатни издания, за учебната задача да направят илюстрации по текстове от Едгар Алан По.
Ателие Графика представи доц. д-р Васил Колев , бивш възпитаник на ПГИИ "Проф. Н. Райнов”. Той показа част от личните си проекти и подбрани работи на свои студенти.
Учениците посетиха още ателиета по Живопис, Скулптура, Мода, Сценография, Дизайн на детска среда и много други.

Студентският съвет при НХА инициира среща с гимназистите, на която учениците имаха възможност да споделят тревогите и колебанията си и да получат отговор на въпросите си.
Преслава Петранова (Председател на СС) разказа за предизвикателствата, трудностите, но и за любовта към изкуството, която мотивира студентите в Академията да създават и да се развиват творчески.
Срещта премина в конструктивен и приятелски дух. Изградиха се мостове и се отвориха нови пространства за сътрудничество и диалог.


ПГИИ “Проф. Н. Райнов” благодари на НХА за широко отворените врати, сърдечното посрещане и колегиалното отношение към възпитаниците на гимназията.

Фото архив НХА
Фото архив ПГИИ