Малки Поетики - многообещаващи таланти

        18/11/2021

 

Възпитаници на ПГИИ “ Проф. Николай Райнов”  станаха част от фестивала “Малки поетики” и бяха отличени в конкурса за млади творци на възраст от 11 до 19 години.

Организаторите: Фондация за българска литература, сп. “Ах, Мария” и в. “Еволюция” споделиха, че Фестивалът е инспириран от международния формат “СОФИЯ: Поетики” и подава ръка на талантливи ученици, извеждайки ги на литературната, музикална и арт сцена. 

 

В късния следобед на 11.11.2021 г. креативното пространство на ул. “Мизия” 23 се преизпълни с пъстър свят - ученици, претенденти за престижните отличия, техните приятели и съученици, родители и преподаватели… Всички, споени от едно вълнение - досега с изкуството. 

Така в най-индивидуализирания ден от тазгодишния календар - 11.11.2021 се случиха не индивидуалности, а синхроничности, еволюция вместо революция. Въздухът кипна от споделени емоции, топлота и истински, ама истински и неподправен талант.

Привилигированите да присъстваме се насладихме на кратки фрагменти, съграждащи индивидуалността и различността на младите артисти, смело задаващи своите въпроси и откровено споделящи достиженията си. Правещи зрял философски анализ на проблемите на съвременния човек и свят и достигащи до задълбочени обобщения-прозрения.

 

Творците от новото поколение са уверени, естествени и непринудени. Искрени, смели и откровени. Верни на себе си и ценящи благословията на дарбите си. Задълбочени и търсещи. Те и творбите им срещнаха радушен прием и бяха горещо аплодирани.

 

Напълно завладяна от създалата се емоция, покорена от  таланта на младите, от цветното им и артистично присъствие, споделям с цялото си сърце увереността и ентусиазма на организаторите, че болестите отминават, хаосът се пренарежда, трудните и тревожни времена остават зад гърба ни, Ноооо нищо не е по-силно от любовта към изкуството. То създава смисъл. Визуализира фантазиите. Повежда всички изкушени по пътя от белия лист, от суровия проект до готовия продукт, до книгата, сцената или екрана. И най-вече ни връща при ДРУГИТЕ.

 

ПГИИ се гордее с всичките си ученици и честити на отличените в категория “Кино” - Дина Николова, Випуск 2021 г. и в категория „Изобразителни изкуства“ Адриана Цветкова 11 клас.

 

NO Ordinary - можете да видите във видео раздела на сайта >

За повече информация: