ЛИНИЯ НА ИЗКУСТВОТО

 16/01/2024

 

   Лекция на живописеца Иван Тодоров пред ученици от 11 и 12 клас в Профилирана гимназия за изобразителни изкуства “Проф. Николай Райнов”

 

   Като иновативно училище с даровити, енергични и артистични преподаватели ПГИИ “Проф. Николай Райнов” се гордее, че гради здрави мостове между знаене и можене, между различните образователни етапи в средното и висшето училище, между обучението и живота.

   По покана на Гергана Иванова - съвременен артист и преподавател в ПГИИ, на 28.11.2023 г. се проведе практически семинар с художника живописец Иван Тодоров. Близък приятел на г-ца Иванова, той сподели своите знание и опит с учениците от 11 и 12 клас. Гостът е носител на наградата “Студент на годината” за 2023г. на Националната художествена академия. Изнасял е уъркшопи в Швейцария.
Темата на неговата лекция пред учениците от ПГИИ бе "Линия на изкуството".
Целта - да се проучат визуалните елементи от изобразителното изкуство в съвременния свят. В хода на разговора бяха обсъдени важни теми като духа и материята, които обясняват процеса на създаване и материализиране на идеи. Лекцията завърши с представяне на дипломния проект на обучителя.

    Практическите уроци с гост преподаватели е все по-предпочитана практика, пленяваща учениците и обогатяваща школското пространство. Тя разнообразява ритъма на обучение и възпроизвеждане на информация и създава полезни професионални контакти на младите хора.