ОТЛИЧИЯ ЗА КОМИКСИ НА КОЛЕДНА ТЕМАТИКА

 22/12/2022

 

Коледните празници наближават, а с тях идват и хубавите новини!

Горди сме да споделим, че в навечерието на дългоочакваната ваканция нашите ученици не спират да творят и да ни радват с постиженията си.

Ученичката от 12 клас Весела Божкова е отличена в конкурс за комикс „Коледна история“ на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Бургас. 

Историята “Как да хванеш дядо Коледа” е влязла в надпревара с работите на деца от цялата страна на възраст от 8 до 18 години. Самата Веси споделя, че най-трудната част от надпреварата за нея е била да се конкурира със своите приятелки и съученички Йоана Хачикян и Тина Михайлова, които също са отличени с грамоти за участието си.

 

Конкурсът се организира ежегодно

от читалище "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Бургас. Насочен е към всички ученици от страната и е разделен на три възрастови групи:

1-ва група - от 7 до 10 години

2-ра група – от 11 до 14 години

3-та група – от 15 до 19 години

Всеки от участниците развива своя оригинална, авторска версия на тема "Коледна история” чрез направата на комикс във формат А3 с нарисувани и композирани от 4 до 6 картинни панела.

Развълнувани и удовлетворени от продуктивния творчески процес и от завоюваните отличия, учениците, участвали в конкурса, споделят, че са били информирани и провокирани да развият идеите си от своя преподавател по Дизайн на печатните издания г-н Григор Григоров. Той е инициирал участието им и ги е мотивирал да опитат силите си във формата. 

Най-трудното за момичетата било да прескочат клишето при формулирането на идеите си. Тук преподавателят отново е помогнал със съвети и предложения, насърчавайки ги да погледнат на традицията откъм непривичната й страна. Ученичките са били вдъхновени от собствените си предпразнични вълнения, както и от близките взаимоотношения помежду си. 

Приближените е лесно да разпознаят лицата на групата момичета в комикса на Тина. Тя споделя, че е ползвала визията на приятелите си както и характерите им, за да портретува своите комикс герои. За дванадесетокласничката, решила кариерно да се ориентира към тази сфера, това е първият хартиен комикс. Тя приема участието си като полезна практика и е поласкана от високите оценки.

Йоана Хачикян също споделя интереса и вълнението си от работата по задачата, както, разбира се, и от високата оценка. 

По думите на Веси Божкова всички са радостни, че “тежките ръце на умората” и многобройните задачи в края на срока и на годината не са успели да ги разубедят да участват. Момичетата споделят още радостта от свободата да избират сами посоката, по която да реализират идеите си и приятното усещане да участват в процеса. Те са благодарни за научения през преживяното урок.