ВЪВЕДЕНИЕ В UX & UI ДИЗАЙНА

Ексклузивна лекция на Дарена Донева

 16/03/2023

 

На 14.03. 2023 година ПГИИ “Проф. Николай Райнов” бе домакин на лекция “Въведение в UX & UI дизайна” в Ателие Компютърна графика. Гост лекторът г-ца Дарена Донева е сценограф с активна творческа изява. По покана на Григор Григоров - учител по Компютърна графика, тя изнесе лекция на тема: "Въведение в UX & UI дизайна", специално подготвена за учениците от 11 клас в ПГИИ и съобразена с поставените им практически задачи.

    Дарена Донева е завършила специалност "Сценография" в Националната художествена академия. Работи над редица проекти в сферата на театралните изкуства. Страстта й към изследване на пространствата и взаимодействието на различните предмети от бита с човека в дигиталната среда я подтиква да изучава т. нар. user experience - потребителското преживяване или опит, отразяващ взаимодействието на човека с конкретен продукт, система или услуга.
     Дарена Донева стажува във VAR Lab (Лаборатория по виртуална и разширена реалност). Преминава през курс за UX и курс за UI дизайн към SoftUni и продължава усилено да се развива в тази посока.

Учениците от 11 клас получиха огромния шанс да почерпят от нейните опитности и професионални компетенции, за да потърсят пътища към успешното реализиране на своята годишна задача - изготвяне на проект-визуализация на авторски уеб сайт по Компютърна графика.

Изнесената от Дарена Донева лекция на тема UX и UI дизайн е от изключителна важност за учениците в подкрепа на тяхната работа при проектирането на уеб сайт и при проследяване логиката на всички взаимодействащи с потребителя бутони, менюта, ленти и др.

Уеб дизайнът е притегателна професия за младите хора. Динамиката в съвременните условия на все по-бърз интернет и ежедневна употреба на платформите през различни дигитални устройства е пространство за нови предизвикателства. Художникът има възможност да проектира интерактивно преживяване както по утвърдени уеб правила, така и с иновативни решения. Работата в екип с програмисти, дизайнери, CEO специалисти и журналисти създава ценни умения за общуване и реализация.
С гордост можем да споделим, че младите творци от гимназията по изкуства “Проф. Н. Райнов” изготвят уеб сайт по своя авторска идея, като започват от скица и завършват с дигитализиране. Те сами измислят и изработват логото на сайта както и всички визуални елементи към него - иконки и пиктограми.

      В края на учебната година ще споделим с Вас част от най-добрите проекти, реализирани в Ателие Компютърна графика.

 

Проекти на ученици от 11 клас /2022-2023, I срок/ във висока резолюция:

              Йоан Иванов > дизайн на сайт

              Майя-Андреа Христова > дизайн на сайт

              Нанси Йорданова > дизайн на сайт

              Симона Иванова > дизайн на сайт