АКТУАЛНО

 

 

КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ 2021-2022 г.

Под мотото “Заедно за хуманността” възпитаниците на ПГИИ и тази година застанаха зад кампанията на БЧК и дариха своите коледни картички, подавайки ръка на хората в нужда....

ПОВЕЧЕ »

 

 

 

СОФИЯ, МОЯ ЛЮБОВ

След прожекцията на филма “Ага” в ПГИИ “Проф. Н. Райнов” известният режисьор Милко Лазаров, впечатлен от зрелостта на учениците и интелигентността на зададените от тях въпроси, кани ученици от 12 клас от гимназията да участват в проекта “София, моя любов”...

ПОВЕЧЕ »

 

 

 

МНОГООБЕЩАВАЩИ ТАЛАНТИ

Възпитаници на ПГИИ “ Проф. Николай Райнов”  станаха част от фестивала “Малки поетики” и бяха отличени в конкурса за млади творци на възраст от 11 до 19 години.

Организаторите: Фондация за българска литература, сп. “Ах, Мария” и в. “Еволюция” споделиха... 

ПОВЕЧЕ »

 

ПОДГОТВИТЕЛЕН КУРС ПО РИСУВАНЕ ЗА ЗА 7МИ КЛАС

 

ИЗОБРАЗИТЕЛНА СТУДИЯ

Провежда се онлайн в Майкрософт Тиймс, като за целта създадаваме акаунти само на учениците от 7-ми клас, които са кандидати за ПГИИ. Тези индивидуални акаунти са в платформата на pgii-n.rainov.eu а не на mon.bg.

- ученици, които имат създадени профили в платформата от миналата учебна година, ще бъдат валидни и през настоящата учебна година.

- ученици, които в момента са в 6-ти клас, няма да могат да посещават курса, но като компенсация ще бъдат организирани конферанси през пролетта, на които да покажат свои картини и рисунки и ще получат насоки и указания от художник от училището.

       Курсът се провежда всеки вторник електронно в Тиймс от 10.00 до 12.00 - първа група и от 14.30 до 16.30 - втора група.

 

ДИПЛОМНИ ПРОЕКТИ


 
ЗА ГИМНАЗИЯТА

Научете повече >> 

 

МУЛТИМЕДИЯ


24 МАЙ

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

С пламък в душите, с огън в сърцата, с празник в дните
ПГИИ Ви поздравява по повод деня на Словото и Светлината

Мултимедийният продукт е изработен от екипа на ПГИИ “Проф. Николай Райнов. Предстои отпечатване на албума в малък тираж. За повече информация посетете: www.pgii-nrainov.eu/24may2021

 

 

200 години от рождението на Г.С.Раковски /1821-1867/

Полиглот, милиардер, философ, визионер, мислител, журналист, творец, историк, родолюбец, етнограф, етнолог, романтик, революционер, организатор на националноосвободителното движение, идеолог на ТЦБК и Първа българска легия, вдъхновител и пример за бъдещите поколения борци Раковски е съмишленик на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски - лидери на борбата за църковна независимост. Вдъхновител на родолюбивата дейност на Васил Априлов. Откривател, а според мнозина, и кръстник на самия Левски. Спорен, безспорен, неоспорим!  Каузата на живота му е достигането на Свободата като висше човешко благо...

Прочетете публикацията >>

 

Заповядайте на виртуална изложба по повод
патронния празник на училището - Никулден!

 
 
 

 

НОВИНИ


6.XII - ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ГИМНАЗИЯТА

Тази година не можахме да честваме любимия си празник по традиционен начин в ателиетата и коридорите на ПГИИ, но затова пък имаме изненада с една виртуална изложба с картини от конкурса посветен на Никулден ... ПОВЕЧЕ »

ДОБРИТЕ ПИСМА СА ВЕЧЕ НА ПЪТ!

За поредна година картичките, изработени от учениците на Профилираната гимназия за изобразителни изкуства, тръгват по света, за да разнесат едни от най-важните вести - добротата сближава, а празникът е споделена топлина... ПОВЕЧЕ »

ДА ЧУЕМ ГЛАСА НА УЧЕНИЦИТЕ

Като асоцииран член на училища ЮНЕСКО ПГИИ присъства на престижна международна конференция с над 400 участници от 50 страни под надслов “Да чуем гласа на учениците! Ролята на училищата  по време и след пандемията”... ПОВЕЧЕ »

 

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ОТ ВИНТА"

За втори, пореден път ПГИИ участва в престижния формат с 25 компютърни графики, оформени в мултимедиен проект... ТУК »

 

УЧРЕДЯВАНЕ НА КЛУБ НА БЧК В ПГИИ

Сътрудничеството между нашата гимназия и Българския червен кръст допринесе за създаването на Младежка секция... ТУК »

 

 

НА ФОКУС

Как протече практиката по фотография на учениците ни от 10 а и 10 б клас, може да прочетете в статията ТУК »

 

НАШИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

ПРОЕКТИ

 

Изкуството изгражда мостове, създава крепости, съхранява традиции, преодолява граници, снема различия. Изкуството е конвентируемо винаги и навсякъде, а както разбрахме в ситуация на пандемия, повдига духа и е опора на свободата. Само по себе си то е свобода, полет, необятност и смисъл!

Изкуството във всичките му форми има силата да носи радост. Да дава, да осмисля, да изразява... Противодейства на инерцията и води до израстване. Изгражда корективи и превръща “моето” в “наше”. Път е към промяна и себеоткриване. Изкуството е жива вълна от въздействие и взаимодействие, приемственост и приятелство, а те формират ДОВЕРИЕ.

Да цениш, да се наслаждаваш на красотата и най-вече да умееш да я създаваш е висша привилегия. Хората на изкуството носят пламъка, който поддържа живота и са така щедри да го споделят с нас - публиката. В резултат от личностното им развитие и израстване всички ние достигаме до колективна трансформация, осмисляйки творчеството като начин на живеене, на мислене и взаимодействие със света; като свобода, динамика, реализация и откривателство, стремеж към знания и усъвършенстване.

Съвместната работа на ПГИИ с други училища и образователни институции по програма “Иновации в действие” изгражда виртуален свят за знания, създава платформа за проактивно взаимодействие между ученици и преподаватели в извънучебно време, позволявайки осмислянето на изкуството като духовно състояние и социално взаимодействие.

Повече за НП "Иновации в действие" »

 

ИЗЯВИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ


 

 

 

 

 

 

Провеждане на дистанционно електронно обучение

     Уважаеми ученици,

ПГИИ „Проф. Николай Райнов“ организира дистанционно обучение чрез приложението Microsoft Teams. То е част от училищната виртуална образователна платформа „Виртуален свят за творчество и знание“, която е базирано на Microsoft Office 365.

Всеки от учениците и от учителите има акаунт в нея. Влезте през този линк:

https://www.office.com/login като използвате предоставеното име и парола за достъп.

Ако по някаква причина сте загубили част от тази информация, пишете на имейла: pgii.nikolai.rainov@gmail.com за да се възстановят. Подновяването на вашата регистрация, може да отнеме известно време. Всичко необходимо е описано в упътването на този линк :

Предлагаме ви да се запознаете на този адрес, функционира приложението MS Teams, което предоставя възможност за сформиране на виртуална класни стаи за отделните предмети: https://edubg2020.wixsite.com/edubg/ms-teams

Създайте и други варианти за комуникация помежду си като Facebook и Viber групи, за да си помагате с допълнителна информация.

Проверявайте редовно имейлите си /важи и за родителите/, които сте предали на класните ръководители, тъй като на тях ще получавате информация и от електронния дневник, когато е необходимо.

Изискването към родителите е да подпомагат с необходимите условия своите деца.

Очакваме отговорно отношение към създалата се обстановка, за успешно реализиране на учебния процес и успешно завършване на учебната година. 

                                                                                                                Посетете страницата ни >>

 

 

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗОЛАЦИЯ >>

Психологът на училището Цветана Стойкова в едно актуално интервю по БТВ

 

ОТ АРХИВА

Във връзка с откриването на София Филм Фест зрелостници от ПГИИ, под ръководството на учители от гимназията, са изработили няколко арт силуета и модел на кинокамера, които да допринесат за създаването на специфична предстартова атмосфера на фестивала.

Повече за тази дейност ще намерите тук »

 

На 24.02.2020 г. ПГИИ бе посетена от представители на фирма ТехноЛогика по Национална програма „ИТ бизнесът преподава”. Пред учениците се демонстрира техника за сканиране на пластични скулптурни форми със специален 3D скенер. Екипът на ТехноЛогика презентира възможностите и на 3D принтер, който от компютърно генериран файл, възпроизведе прецизно формата в умален вариант от пластичен материал… »

 

"МОИТЕ РАЗЛИЧНИ АЗ"

19/02/2020

Представяне на двуезична стихосбирка със стихове на ученици
в библиотеката на 105 СУ "Атанас Далчев"...
псетете страницата »

  

 

УРОК

21/02/2020

Дом на киното отваря врати за учащите в столицата и техните
преподаватели с едно от най-награждаваните заглавия...

»

 

ПОРТАЛИ

28/01/2020

Как ученици реновираха умело част от интериорното
пространство на гимназията
»

 

ФИЛМЪТ

05/02/2020

Среща-дискусия с режисьора и
оператора на филма "Ага"
»

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ОБРАЗОВАНИЕТО

24.01.2020 г.

Повече от десетилетие ПГИИ “ Проф. Николай Райнов” е асоцииран член към престижния форум на Асоциираните училища към ЮНЕСКО. В активното си партньорство с Организацията на обединените нации за наука и култура гимназията за втора година отбелязва 24.01. - Международния ден на образованието - с поредица инициативи, в които акцентът е поставен на обучението в извънучилищна среда. В два последователни дни учениците посетиха Дом на киното, за да се насладят на импресията на испанския режисьор Хесус Гарсес Ламберт “Аз, Леонардо”. Едно от знаковите заглавия на фестивала Cinelibri по бестселъра на Франческо Филорети, отбелязва 500-годишнината от рождението на енциклопедичния ренесансов гений. Лентата умело изгражда епохата и обговаря по оригинален начин вечните теми за свободата на мисълта и разнопосочните търсения на човешките разум и въображение. Следващият етап от отвореното обучение се проведе в “Квадрат 500”. Учениците бяха посрещнати от бивши възпитаници на ПГИИ и от уредници на галерията като бъдещи специалисти и колеги, като творци. При разглеждането на богатата експозиция акцентът бе поставен върху родни и западноевропейски шедьоври от началото на ХХ. век.....

Цялата публикация »

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПГИИ „ПРОФ. НИКОЛАЙ РАЙНОВ“

26.09.2019 г.

Ученици от различни класове в гимназията присъстваха на прожекция на филма „Пеле: Раждането на една легенда“, който е част от програмата на Международен София Филм Фест 2019. Фестивалът бе представен вълнуващо от г-жа Светлана Дамянова (СФФ) с което се даде старта на вече традиционна кампания и сред учащите кино почитатели. В програмата отново изпъкват ярки заглавия от некомерсиалното европейско кино. Филмът за легендата на футбола Пеле се възприе изключително радушно и емоционално от учениците, и логично самата прожекция завърши със спонтанни овации от страна на присъстващите в учебната кино зала.

Галерия снимки »

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


ЛЕКЦИЯ И ПЛЕНЕР ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

17-20.09.2019 г.

Няколко последователни дни след празника на столицата ни учениците от 9 до 12 клас бяха запознавани с архитектурните стилове от края на XIX и началото на XX век чрез мултимедийна лекция на тема: "Творчески влияния на Виена в архитектурата на София", проведена в зала на РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СОФИЯ.

„Старите и емблематични столични сгради, край които минаваме ежедневно, заживаха по-различен начин в съзнанието ни, когато научихме как са изглеждали първоначално, как са белязали с характерен изглед осанката на един нов за времето си град“ - споделят ученици от гимназията „Проф. Николай Райнов“

Благодарим на ръководството на музея за история на София и специално на г-жа Христина Грозданова- изкуствовед, за интересната лекция, придала допълнителен стимул за последвалата художествена практика на училището.
Предстои най-добрите работи на учениците да бъдат представени на обща изложба в центъра на града.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ТВОРЧЕСКАТА СВОБОДА – ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ

ПГИИ "Професор Николай Райнов" е профилирана гимназия с общинско финансиране. Учебни смени: една смяна - целодневно.

Гимназията предлага професионално обучение в областта на изобразителните и визуалните изкуства след завършен 7 в специалност "Компютърна графика".

Гимназията е създадена през 1992 г. като общинско училище. Основните принципи, залегнали в програмата на училището са индивидуалното творческо развитие на децата и създаването на конкурентноспособни млади творци.

През учебната 2007/2008 г. гимназията създаде за първи път в България паралелка с професия Компютърен график, която подготвя специалисти в областта на новите визуални технологии, които имат широко поле на реализация след завършване на обучението си в медиите, рекламната индустрия, киното, уеб дизайна...

» Подробна информация може да намерите в раздел УЧИЛИЩЕТО

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Отбелязахме 1-ви юни с 6 награди за плакат

По случай първи юни Международният ден на детето, Държавната агенция за закрила на детето отбеляза най-усмихнатия и жизнерадостен празник, с две успоредни събития – празничен концерт и откриване на изложба, финална част от Националния конкурс за плакат на тема „Щастливи заедно“, в който участват ученици от училищата по изкуствата в страната, и детски футболен турнир на територията на Зимния дворец, също под надслов „Щастливи заедно“.

Награди в 4 категории за плакат, получиха ученици от ПГИИ „Проф. Николай Райнов“, София
Научете повече за събитието »

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Награди "Златна ябълка" 2019

За девета поредна година Национална мрежа за децата връчи наградите „Златната ябълка“, сред които е и призът „Герой на децата“. 12 кандидатури се бориха за най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас.
Екипът на ПГИИ "Проф. Николай Райнов" спечели престижната награда в категория "Училище".

Нашата гимназия бе номинирана от Национална асоциация на ресурсните учители. Споделяме текста, който приятно изненада целият ни екип , тъй като е една обстойна положителна оценка за труда, всеотдайността и отговорността на много хора, отдали от времето, обичта и опита си на младите хора в училището.

Вижте повече за събитието »

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Европейска нощ на музеите 2019
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

За петнадесета поредна година на 18 май София отбеляза Европейската нощ на музеите.

Повече от 50 галерии и музеи представиха интересна програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.

ПГИИ „Професор Николай Райнов“ взе участие в програмата на Регионалния исторически музей – София с рисуване върху платна до входа на музея, както и с флашмоб.

Ученици от всички класове на гимназията взеха дейно участие в разрисуването по свой уникален начин на мотиви и символи от столицата, както и в доброволческа инициатива на улица "Изкуство".  Живописните платна ще останат собственост на музея.

Вижте повече за събитието »

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ретроспективна изложба в галерийното пространство на "Триъгълна кула на Сердика" 
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

Вижте повече за събитието »

Снимки от изложбата »

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

На 3.12.2018 в София Тех Парк се проведе Първи национанален форум за иновации в образованието. Организиран от Министерството на образованието и науката, този форум събра иновивни училища от цялата страна в аудиториите на зала Джон Атанасов, където те представиха своите нововъведения пред широка публика. ПГИИ „Проф. Николай Райнов“ бе представляван на конференцията от директора на училището Руслан Драгостинов и от г-жа Галина Генчева създатаел на иновацията „Виртуален свят за творчество и знания“

» Прочетете повече

-

-

-

 

--

 

РАЗГЛЕДАХТЕ ЛИ НАШИТЕ ВИДЕО ПРОЕКТИ :-)

Професия "Компютърна график"

в ПГИИ "Проф. Николай Райнов" 

 »

Типографски експеримент 

 »

Авторска 3D анимация 

 »

Авторска 2D компютърна

анимация 

 »

2D класическа анимация 

 

 »

Аниматик 

 

 

 »

Проект за ТВ реклама 

 

 »

Проект за ТВ шапка 

 »

Уеб дизайн и мултимедия

 

 »

Пластелинена покадрова

анимация 

 »

Обемна анимация с 

анимиран 3D декор 

 »

Архитектурна 3D

визуализация

»

Документален филм

»

Видео импресия

»

Късометражен филм

»

Филмов архитектурен декор

»

Филмов декор и видео монтаж

 

»

Гейм дизайн

»

 

-

ОТКРИЙТЕ НИ И ТУК ...

 

-

 

 

 

 


Филмът може да видите скоро във видео страницата ни 

 

 

Записването на учениците от VII клас, които са приети на втори етап на класиране в ПГИИ „Проф. Николай Райнов”, ще се извърши от 04.07.2011 г. до 06.07.2011 г. с оригиналите на документите им в училището.