Учениците имаха възможност
да видят филма преди
срещата си с екипа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   ФИЛМЪТ

        05/02/2020

 

       Филмът, кино или телевизионен, е продукт. И както зад всеки добре издържан художествен продукт и зад него стоят: на първо място - идея. На второ -много хора, които се вдъхновяват и вярват в тази идея. На трето -огромен екип, който съдейства за реализацията й. На четвърто, но не и последно, интуиция, емпатия, труд, талант и много, ама много постъпателни усилия. Магическите съставки на успеха!

Филмът “Ага” прави дебюта си в официалната селекция на Берлинаре. След 29-годишна пауза това е своеобразно завръщане на българското кино в основната програма на фестивала. Наред с множеството престижни международни награди лентата е избрана да участва и в надпреварата пред Американската филмова академия “Оскар”.

      “Ага” е великолепна кинематографична история, която с документална отчетливост гради сънна реалност и метафорично разказва за ежедневието като ритуал. Филмът борави с условността и асоциацията, оставяйки всичко на свободното тълкуване и светоусещане. Визуализираният свят е едновременно фикционален и буквален. Диалогът е лаконичен. Изказът лапидарен. Музикалното оформление - нетрадиционно, в началото, и класическо в заключителните акорди на финала. Подчертано естетическата мяра прави художествения стил на творбата специфичен, запомнящ се и разпознаваем. През декември, 2019 година Симеон Симов - преподавател по Визуални изкуства в ПГИИ “ Проф. Николай Райнов” инициира среща на възпитаниците си с Милко Лазаров - съсценарист и режисьор на филма, и настоящ председател на Съюза на българските филмови дейци. Заедно с него в гимназията гостува и отговорният оператор на “Ага” Калоян Божилов. Със заразяваща и увлекателна искреност те въведоха учениците в кухнята на специалните ефекти и подводните внушения на филма. Разказаха за предизвикателството да се създаде една кино история, за дългия път от идеята до реализацията й. Поведоха по увлекателния маршрутна киномагията и визуализацията своите бъдещи колеги - учениците от ПГИИ.

    Филмът, българо-немско-френска продукция, е сниман на 35 милиметрова лента. Абсолютна класика, чрез която се изгражда по-автентична визуална информация, постига се по-голяма плътност на изображението. Това е особено вълнуващо за онези, в чиято перспектива е заниманието с визуализация, каквито са възпитаниците на ПГИИ.

   “Ага” е сниман при изключително тежки условия: температури до минус 40°C, във вечно замръзналите земи на Сибир, Якутия. Огромните изпитания на екипа обаче не се изчерпват само и единствено с метеорологичните обстоятелства. Даже напротив, те са част от предизвикателството. За учениците подобно споделяне е особено значимо на прага на бъдещото им професионално ориентиране и цялостната им концепция за кинонаправата.

    Дискусията се оказа интересна и приятна и за двете страни. На сбогуване режисьорът Милко Лазаров и операторът Калоян Божилов споделиха със своя колега и приятел - оператора преподавател - Симеон Симов, че са изключително впечатлени от срещата си с най-искрената и непредубедена публика -децата. Провокирани от зрелите им наблюдения и съдържателните им въпроси, авторите са останали истински заинтригувани от проведените дебати. Комплимент за гимназията и възпитаниците й е желанието на авторите за нови подобни инициативи.

    Подобни гостувания са стимул за всички въвлечени. Те разчупват рамките на учебния процес и отварят вратите на училището за реалния живот, преобръщайки клишето на киното като мечта и свеждайки го до реална професионална перспектива.

 

Всички снимки от срещата »