НА ИЗЛОЖБА

 19/10/2023

 

     Усмихнатата, стилна, чаровна, талантлива и красива художничката Татяна Харизанова гостоприемно посрещна учениците от ПГИИ (нейното училище), в галерия ИНТРО. 

 

 

       На 17.10. единадесетокласници от ПГИИ, съпровождани от свои преподаватели - Д. Джибирова - учител по БЕЛ и горещ почитател на творчеството на Харизанова, и Гергана Иванова - артист и преподавател по Графични техники и Визуални изкуства, огласиха с пъстротата на цветното си присъствие галерия ИНТРО. Учениците непосредствено и живо влязоха в диалог с авторката и с картините й. Любопитни, търсещи и критични младежите разпитваха за техники и цветове, интерпретираха и анализираха, споделяха, напластяваха смисли и разширяваха прочити.

                        238?! 

     Научно прецизно и медицински погледнато точно толкова е тежестта на женското сърце. Това е и мащабът на необятното и неизчерпаемото в най-новата изложба на Татяна Харизанова. 

      По идея на галериста Валентин Щинков изложбата “238” се състои от фрагменти с размер 40/40. Индивидуално или обединени в диптихи, триптихи и полиптихи те създават усещане за изменчивост, влюбеност и принадлежност. Имената на творбите: “Хвърчило”, “Танц”, “Вихър в косите”, “Хапче любов”, “Румено момиче”, “Хей, почакай”, “След три дни”, “Пеперуди”, “Портокаловата градина”… които разказват истории така характерни за женското сърце и за поетичния натюрел на художничката, красиво облечен с думи от Елин Рахнев специално за изложбата.

 

      Усещането за дом и уют, заложено в топлата палитра и меките форми, емоциите от платната, скрити в малките детайли задават точните пропорции на душата и въвличат в един неповторим и искрен диалог между артист и публика, между мъж и жена, между слово и живопис, между гледни точки и поколения, между застинали мигове и динамични преживявания. 

 

      Татяна сподели изключителната си потребност от обратна връзка и все по-активната нужда от интеракция с публиката. И наистина, тя умее да общува естествено, откровено и задълбочено. Откликва на въпросите и се вслушва в коментарите. Непосредствена и искрена авторката сподели с учениците за любовта си към работата, като основен мотиватор; за нуждата от дисциплина и отговорност пред изкуството; за картините като разказ в цветове и форми; за продуктивното сътрудничество с галериста и предизвикателството да влезеш във формата, но и да го надскочиш, да прекрачиш рамката и пряко, и метафорично.        

      Разговорът бе преживяване с огромен позитивен емоционален заряд, а на изложбата може да се насладите до 22. 10. 2023 г. в галерия ИНТРО на ул. “Цар Самуил”, 28.    

 

За повече информация: https://www.facebook.com/INTROgallerysofia/         

 

 

 

„238 грама“ – самостоятелна изложба
на Татяна Харизанова

БНТ: Култура.БГ, 11.10.2023