Да празнуваме Кирилицата

 14/05/2024

Открит урок на ученици от 8 и 9 клас със специалното участие на Жюстин Томс - асистент в НБУ, ръководител на конкурс “Сайт на годината”,  автор на специализирана и художествена литература, майка на три деца, обаятелен събеседник и добронамерен възрастен    

 

        Беседата “Да празнуваме Кирилицата” е част от лекционен курс, създаден с цел изграждане на мостове между средното и висшето училище, а ПГИИ “Проф. Николай Райнов” бе избрано за домакин на срещата.
       
В навечерието на Световния ден на книгата, храмовия празник на Светите братя Кирил и Методий и на любимия за поколения българи Ден на азбуката и книжовността, се запитахме как да четем повече, по-лесно и по-приятно. Как освен практическа да извлечем и естетическа наслада от съприкосновението си с книгата. Как да оформяме печатното издание така, че да провокираме интерес към него у малки и големи. Как да избираме книгите в личната си библиотека…

 

         Знанието е сила

         Книжовността -  богатство

         Словото - оръжие … срещу противниците на нашите души…

       Перифразата от “Проглас към Евангелието” е ключ към същността на образованието и в частност на обучението по старобългарска литература в учебната програма на учениците от първи гимназиален етап. Като част от тематичното разпределение на часовете, предвидени за нови знания и междупредметни връзки бе гостуването на Жюстин Томс .
       Лекцията “Да празнуваме Кирилицата” надгражда часовете по средновековна литература и поставя основите  на обучението  по Дизайн на печатните издания, заложено в учебната програма на ПГИИ за десети клас.
        Учениците бяха поканени да разсъждават над изконната потребност на различните цивилизации и култури да обменят и предават информация. Припомниха си най-ранните системи за запис - “черти и резки”, знаци и символи; йероглифи, финикийски знаци и азбучни системи.
Коментираха проблема за обвързването на книгите и печатната дейност с пазарната ефективност и държавната администрация, върху който в разсъждавал още Петър I.
Говориха за естетика и прагматика, за визуалните и творчески възможности за употреба и индивидуализация, за богатството на почерци и шрифтове…
       По време на тази свеоеобразна разходка през вековете учениците осъзнаха значимостта на своето образование и актуалността на работата с различни подходи за оформление  на  красиво и различно жизнено, работно и социално пространство. Разгледаха снимки на различни изписвания, за да се убедят на практика  в нуждата от по-висока и ясна четимост. Обсъждаха  шрифтовете в оформлението на градската среда не само практично и прагматично, но и в тяхното естетическо измерение. Коментираха подема в дизайнерската разработка на български шрифтове - типографски практики и стажове с оглед на бъдещото си кариерно ориентиране.

 

     За финал се проведе кратко и забавно практическо изпитване. Активните ученици получиха подарък.
Преподавателката по литература г-жа Диляна Джибирова възложи за самостоятелна работа да потърсят и да фотографират различни забавни, провокативни, находчиви или неудачни изписвания в публичното пространство и да създадат визуален разказ за посланията на шрифтовете в публичното пространство.
Жюстин Томс пожела светли празници и вдъхновени делници и остави диалога с учениците и преподавателите им отворен до нови срещи.

 

Инициатива ➤ Българската кирилица (bgweb.bg)

 

Жюстин Томс е от малкото хора в България, които се занимават с онлайн медии и онлайн маркетинг от края на 90-те досега. Тя успява да съчетава успешно толкова много роли в живота си – блогър, предприемач, консултант по онлайн медии и маркетинг, лектор, автор на книги и най-важната – майка...

Повече >