Списък на участниците »    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗЛОЖБА "ОТНОВО ЗАЕДНО"

        23/10/2022

 

На 07. 10. 2022 г., в световния ден на усмивката под надслов “ОТНОВО ЗАЕДНО” Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, съвместно с РИМ - София проведе обща изложба в “Триъгълната кула на Сердика”.

Експозицията откри настоящият директор и бивш възпитаник на ПГИИ Руслан Драгостинов. Перифразирайки заглавието на изложбата, той подчерта, че всъщност това е първото събитие на гимназията с подобен формат и мащабност, но се надява, че ще постави началото.

Последва специално подготвен за събитието танцов пърформънс “Сближаване” от Дина Николова и Мария Дапкова, випуск 2020г.


След като емоционалният градус на събитието максимално се покачи, а публиката притихна, думата взе домакинът от РИМ София - Христина Грозданова. Тя подчерта задоволството си от съвместните инициативи на двете институции, отличните си впечатления от контакта си с учениците от различни класове.
Събралите се приветства и проф. Здравко Маринов - съучредител и директор на гимназията. Той припомни възторга на началото, чудото на отселяването и романтиката на успеха. “Първият училищен звънец е осветен не само от трима свещенослужители, а и от благослова на знакови личности, които с присъствието си окриляват и насърчават начинанието”, - сподели той.
Проф. Маринов изрази задоволството си от приемствеността и опазването на най-ценното достижение през годините - топлината и искреността на общуването в гинмазията.

Почетен гост на събитието бе изкуствоведът Борис Данаилов. Той се изказа много ласкаво за експозицията. По неговите думи тя е демонстрация на широк диапазон и творческа зрялост; среща на пъстри таланти и най-актуални изразни средства, които той сравни с “ветрило от визуални изяви”. Г-н Данаилов подчерта разбирането си, че този размах се дължи до голяма степен на енциклопедичността и разнопосочността на учебния процес и поздрави преподавателите за успешната реализация на възпитаниците им, за положените усилия и завоюваните успехи.

Снимки от откриването »

Със спонтанно и много емоционално обръщение се включи и Сълзица Борисова - автор, участник в изложбата, ученик от випуск 2004 г. Тя поздрави авторите, домакините и гостите на събитието и припомни основните предимства на обучението в ПГИИ - подкрепяща среда, творческа свобода и домашен уют.


Паралелно на всички тези случвания в специално оформен кът се прожектира видео арт пърформънсът на Саша Кръстарска - танцьор, визуален артист, а също и възпитаник на гимназията.

Сред много смях, спомени и усмивки; сред очаквани и изненадващи срещи; със спонтанни включвания и емоционално наситени изненади Гимназията по изкуства постави началото на едно много значимо колабориране на творци от различни поколения, с различен визуален изказ, и различни творчески хоризонти. Общото между всичко тях е, че са поели по пътя на изкуството, именно прекрачвайки прага на ПГИИ, вдишвайки от свободата на училищната обстановка, окуражени от своите преподаватели, ментори, вдъхновители, с които вече са не само колеги, но и приятели.
Сред почетните гости на тържеството бяха Галина Генчева - дългогодишен директор и преподавател в гимназията, и Вера Генева - съпруга и официален представител на първия директор и идеен двигател Константин Ганев-Бенди, чиято ореолна фигура и до днес вълнува и сплотява учениците му.

 

Снимки от експозицията »


С тази дълго подготвяна годишнина ПГИИ се надява да провокира своите бивши и настоящи възпитаници към по-активна комуникация, продуктивен творчески обмен и професионално сътрудничество. Няма забравен, има неоткрит! За гимназията и нейната идеология е особено важно да се поддържа пламъкът на вдъхновението, а няма по-убедителен пример за настоящите ученици от успешната реализация и творческата активност на предходниците им. Защото ПГИИ не е само място, не е единствено концепция, не е иновативна институция. ПГИИ са хората - бивши, настоящи и бъдещи. Затова и 30-годишнината на гимназията е осмислена не като дата, а като процес от събития, като низ от случвания и емоции; като споделеност на трудностите и постиженията; като празник на сетивата, тържество на положените усилия и постигнатите резултати, концептуално обединени чрез надслова: “Вчера, днес, утре - отново заедно”

Изложбата все още е активна и може да бъде видяна до 04.11.2022 г. на бул. „Княгиня Мария Луиза“, № 16 в галерийното пространство на “Триъгълната кула на Сердика”.

Очакват Ви приятни и нестандартни изненади, подготвени специално за събитието.
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

ПГИИ отправя горещи благодарности към всички, с помощта на които тази изложба стана реалност.


АНОНС ЗА ИЗЛОЖБАТА: линк >>

Изложба на ПГИИ "Проф. Николай Райнов" в галерийното пространство при Трийгълната кула на Сердика през 2019 година: линк >>