ЕДНА ОСЪЩЕСТВЕНА МЕЧТА

Мотивационен урок с Николай Ликоманов и ученици от 11 кл. в ПГИИ “Проф. Николай Райнов”

 11/05/2023

    Николай Ликоманов е основател на Onload Agency и носител на множество международни награди за дизайн и разработка. Има над 12 години опит в заниманията с брандове и организации като CNN International Commercial, Програмата за развитие на ООН и много други. 
Член на глобалното жури на Awwwards, което признава таланта и усилията на най-добрите уеб дизайнери, разработчици и агенции в света. Участва в повече от 30 международни проекта, отличени с от AwwwardsWebby Awards, W3 и CSS Design Awards

    В заключение, но не и на последно място, Николай Ликоманов е на почетната длъжност по-голям брат на Гергана Дамянова - ученичка от 11 клас в ПГИИ “Проф.Николай Райнов”. Той е пример за девойката. Неин ментор, вдъхновител и подкрепа. Съвсем естествено е, че съучениците на Гери също се вълнуват и мотивират от личността и успехите му, за които научават чрез споделянията на момичето. Това е причината, въпреки свръхнатоварената си и интензивна програма, Николай Ликоманов да се отзове на поканата на класния ръководител - художникът Антон Николов, и да посети училището на сестра си, за да проведе открит урок.  Искрено и смело, защото да се изправиш пред толкова млади хора и питащи очи изисква смелост, г-н Ликоманов разказа за трудния си път към успеха, към професионалното и личностното си удовлетворение.

Още с първите си думи той  успя да заплени аудиторията,споделяйки откровено и с много жар за своите трудности и предизвикателства.

Едва на 16 години е пред Бюрото по труда. Там намира работа, която не е по вкуса му, но това не го отказва. За него е далеч по-важно да постигне целта си и да събере пари за собствен компютър. Мечтае е да стане уеб дизайнер. И успява! 

   Още докато учи в гимназията, успоредно с уроците, които са в съвсем друга посока, той разработва сайтове. След като завършва средното си образование, намира работа от едно от най-утвърдилите се студиа в България и до сега eDesign. Там се доусъвършенства, участва в множестно проекти отличени с множество награди. Не след дълго успява да достигне позицията на международен съдия и сам да оценява таланта и усилията на най-добрите, да насърчава професионалните им постижения. Така, Николай успява осъществи и още една своя мечта, да създаде своята Onload Agency, в която работи и до сега

    Въпросите, които последваха бяха много, а времето кратко. Г-н Ликоманов обеща да дойде отново в гимназията и да проведе уъркшоп с учениците. Съвсем естествено  последваха изключително бурни аплодисменти.