Видео албума с творби на ученици от учебната 2020/2021 година по повод на празника, можете да си припомните на в YouTube канала ни >> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 МАЙ - ПРАЗНИКЪТ, КОЙТО СБЛИЖАВА

        24/05/2022

 

Годината е 1851. Инициативата е на Найден Геров. Началото - дело на целия народ. Тръгването. Вървенето. Възраждането…
Националното самочувствие се пробужда именно чрез осъзнаване на нуждата от празник и светски, и религиозен, и културен, и исторически - празник на буквите, на словото и на духа, на възможността да сме и да бъдем.
24 май е любим празник на всички българи. На всички, възпитани в любов към езика и признателност към творците на буквеното слово, в преклонение и пиета пред паметното им дело, дало ни мисъл и слово, запалило светилник в тъмата.
От буквите - думи. От думите - мисли. От мислите - дела.

Науката и просветата са били и винаги ще бъдат най-силното оръжие в борбата с мрака на заблудите и с опитите човекът и родът му да бъдат обезличени, лишени от основните си цивилизационни стойности. Будителите, учителите, хората на духа и просветното дело, всички ученици от най-малките азбукарчета до зрелостниците са призваните да водят тази битка с осъзнатост, търпение и много любов. Това е кауза от огромно значение за бъдещето не само на духа и словото, но и на толерантността. Знаенето и моженето срещу невежеството и заблудите, против ограниченията и предразсъдъците.

И този май за пореден път ПГИИ “Проф. Николай Райнов” и възпитаниците от випуск 2022 извървяха успешно петгодишния път от “Добре дошли до Довиждане”. Път сложен и нелек, но цветен, пъстър, изпълнен с предизвикателства и откривателства. Път, белязан с нови знания и умения, с безценни приятелства и богати перспективи. Уникален, вълнуващ, ваш си път, по който ни поканихте за свои спътници и станахме съучастни на съзряването и порастването ви.

Ние, вашите учители и ментори, Ви желаем много цвят в дните и светлина в душите: На добър път, Випуск 2022 и До Виждане!