ПОСОКИ НА ВДЪХНОВЕНИЕТО

 10/03/2024      Особено любими и за учениците, и за техните преподаватели са часовете, изнесени извън класната стая. Те дават повод за по-неформални  разговори, за споделяне на вкусове и предпочитания, за разширяване на зоната на учене. Отварят нови посоки към вдъхновението.

    С цел оптимизиране на натовареността и по-практически ориентирано обучение преподавателите по Дизайн на печатни издания - Григор Григоров, и по Визуални изкуства - Гергана Иванова, очертаха междупредметни и междуличностни връзки, отвеждайки учениците си в галерия “Кредо Бонум” и в галерия СБХ.
    Повод за полезната и приятна разходка дадоха две ключови за учебния процес изложби - “Кабинет на любопитствата” - с персоналното участие на г-ца Иванова, и юбилейната експозиция “Една ретроспекция” по повод 100-годишнината на Любен Зидаров.

     В интерактивното  пространство -  “Кабинет на любопитствата “– учениците имаха възможността да последват вдъхновението на своя преподавател и да изследват хоризонтите на личните си сетивни изживявания; да интерпретират посланията на четирите инсталации в непосредствено общуване с авторите им; да зададат въпросите, които ги вълнуват на Биляна Дешева - куратор и автор на идеята.


     За младите хора е изключително полезно и мотивиращо да опознават преподавателите си по специални предмети и в качеството им на съвременни артисти, които активно присъстват и моделират културното пространство. Да срещат изкуството не само в класните стаи и в класическите галерии, но и в динамиката на бързо променящата се градската среда.

 

    Вторият акцент на изнесените уроци бе насочен към изложбата, представяща творчеството на Любен Зидаров. Изключителен рисувач. Човек с фино чувство за ирония и самоирония. Живописецът илюстрира огромен брой книги, в това число и “Приказки от цял свят” от патрона на гимназията - Николай Райнов.
  
За хората от няколко поколения неговите произведения са много повече от визуализация на случки, персонажи, послания и усещания. Те са образите от детството. Това превръща Любен Зидаров в съвременник на всяко едно порастване.
   Авторът чертае своеобразен мост между поколенията и отправя предизвикателство, точно като поучително-алегоричния приказен текст, който преоткриваме в цялата му пълнота и великолепие едва в своята опитност и зрялост.
   Намигване, усмивка, шарж, виц, спомен, традиция и новаторство. Експресивен, гъвкав и модерен Любен Зидаров разширява възгледите за изкуството и различните му проявления. Преоткриваме фантазния му свят дори в актуалните 3D мапинг инсталации върху фасадата на Народния театър като част от светлинния фестивал - Лунар, 2023 г.


Снимки от публикацията:  ФОТО ГАЛЕРИЯ

     Заедно със своя преподавател по Дизайн на печатни издания - Григор Григоров, учениците задълбочено обследваха творбите, представени в изложбата. Научиха любопитни факти, свързани с илюстрациите и техниките на илюстриране. Направиха исторически преглед на българската илюстрация и в часност на творчеството на Любен Зидаров. Вниманието на младежите привлякоха страниците на комикса „Островът на съкровищата“ и много от проектите за корици и илюстрации на различни издания, тясно свързани не само с личните им предпочитания, но и със задължителната учебна програма.
На единадесетокласниците е поставена срочна задача да илюстрират и оформят печатни издания. В 12 клас работата по предмета Дизайн на печатни издания се надгражда с изработването на авторски комикс. Затова за тях е особено полезно да обогатяват естетическите си впечатления.
    
Преподавателите насочиха вниманието на младежите към актуални случвания и подбрани събития в родното арт пространство, показвайки им как да използват пълноценно привилегията, че живеят в столичния град. Подобни разширявания дават своите резултати в работата на учениците, особено ясно видими при съпоставянето им с постиженията на техните връстници от други специализирани художествени гимназии в страната.
   
Тук е моментът да изтъкнем високите постижения на учениците от ПГИИ в ежегодния конкурс за коледен комикс на тема „Коледна история“, 2023г., организиран от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ – гр. Бургас. В оспорвана надпревара с над 600 участници от цялата страна нашите млади таланти спечелиха цели 5 награди в различните раздели:

  • Компютърна рисунка

Първо място - Майя-Андреа Христова, 12 клас
Второ място - Таня Илиева, 12 клас

  • Рисунка

Първо място - Димитър Матев и Маргарита Спасова, 11 клас
Трето място - Евген Котков, 11 клас

     В навечерието на първа пролет учениците от гимназията ще представят най-новите си проекти и работните си постижения по Дизайн на печатни издания, свързани с оформление на книга, илюстрация и комикс в престижното пространство на Столична библиотека.

 Добавете го в календара си и заповядайте на изложба!

 

Снимки от публикацията:  ФОТО ГАЛЕРИЯ 

 

Бихте могли да разгледате наградените комикси тук:

Майя-Андреа Христова, 12 клас - PDF

Таня Илиева, 12 клас  - PDF

Димитър Матев - PDF

Евген Котков, 11 клас  - PDF