ИЗКУСТВО В ПАРКА

 16/10/2023

 

 

      Ученици и преподаватели от ПГИИ “Проф. Н. Райнов” посетиха на 12. 10. 2023г. първото по рода си събитие за изкуство - публична дискусия и групова изложба на тема: “Поглед в кухнята на ателието” в  Бизнес парк София 

 

 

     В атриума на сграда 10 те научиха за опита на организаторите с първите творчески ателиета и дългосрочната им визия за развитие на изкуството и културата в открита градска среда. Запознаха се с творците. Общуваха. 

    В разговора взеха участие професионалистите: авторът Радостин Седевчев - част от програмата за ателиетата с пространство за студенти; скулпторът Мартиан Табаков - създател на две от творбите, изложени в публичното пространство на парка; Теодора Котцев - куратор на два проекта по време на фестивал “Паркът”; Екатерина Радева - ръководител Специални проекти и ESG инициативи; кураторът Владия Михайлова - участничка в работните групи за развитие на дългосрочната стратегия за изкуство в Парка. Дискусията с тях се оказа отлична възможност за учениците да споделят свои мисли и идеи за ролята на изкуството в съвременния бизнес свят.

      “Изложба в парка” рамкира финалния етап на пилотния проект за отдаване на работни пространства на артисти от различни дисциплини. Идеята е да се направи своеобразен преглед на постиженията. Целта - посредством изкуството да се отвори Бизнес парк София за широката публика. 

      Участниците споделиха опита и мнението си как може да се подобри взаимодействието и как пълноценно да се работи занапред в посока обогатяване на културата в градската среда. Гостите имаха възможността да разгледат груповата изложба с работи в процес, изкуството в откритите пространства и 7-те локации, превърнати в ателиета. 

      Програмата "Ателиета в Бизнес парк София" започва през месец април, 2023 г. в партньорство с фондация “Колективът”, “100 стола”, “Пойема Колектив” и Антония Димитрова. По този начин е предоставена възможност на артисти и творци, занимаващи се с визуално изкуство, съвременен танц, скулптура, калиграфия, стенопис и AI, да разгърнат своите проекти и да ползват работни пространства на територията на парка в рамките на няколко месеца. Тези пространства са превърнати в своеобразни ателиета за творческа дейност, където се случват изложби, дискусии, арт работилници, инсталации, танцови програми и др. Сред селектираните художници, които получават възможността да творят свободно на избрани локации, са: Радостин Седевчев - водещ на пространство за студенти по стенопис. Елица Иванова, Ива Казашка и Калина Иванова - споделено с Аксиния Пейчева; Ким Холъман, Мария Налбантова; Стилияна Узунова, Алекси Иванов; Letter Collective, Атом Театър и Karakashyan & Artists, чийто оператор е възпитаникът на ПГИИ Иван Цуцоманов. Тяхното творчество съчетава различни изразни средства и стилове, представящи богатството на изкуството в съвременния свят.

    Сред участниците в ателиетата е и Гергана Иванова - артист и преподавател по Графични техники и Визуални изкуства в ПГИИ “Проф. Н. Райнов”. Тя представи някои от последните си произведения по теми като любовта, ретро игрите в съчетание с архиви и фотографии от личната й колекция. Г-ца Иванова споделя с учениците не само етапи от творческата си активност, но и работното си пространство. Затова част от тях присъстваха на изложбата с нетърпението да видят завършения проект. Участието на младите хора в подобни инициативи ги провокира да търсят и да приемат предизвикателства. Подобно разширяване на обучителния процес отвъд учебната среда е изключително плодотворно и мотивиращо.

    По идея на Директора, спонтанно възникнала по време на презентацията, проектът на Гергана Иванова ще бъде изложен в ПГИИ по повод патронния празник на училището - Никулден. Г-ца Иванова даде съгласието си да дискутира работата си с учениците и преподавателите в гимназията, в която преподава, заставайки пред тяхното внимание като артист и творец. 

 

      П. П. "Изкуство в Бизнес парк" не само представи богатството и широкия диапазон на творческите изяви, но и подчерта важността на изкуството в иновационната градска и делова среда. Това събитие служи като вдъхновяващ пример за сътрудничеството между образователните институции и бизнес общността, което може да доведе до създаване на по-креативна и привлекателна културна атмосфера.          

 

Изложбата ще бъде достъпна за посещение до 29-ти октомври, 2023 г. в сграда 10 на Бизнес парк София. 

 

Фотографиите във статията са дело на Велико Балабанов