Мартина Биковска,
випуск 2002-2007г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мартина Биковска

Мартина Биковска надеждата на ателието по Скулптура, превъплъти таланта си в сладки изкушения. Нейните творения присъстват в спомените и сърцата на много хора, тъй като са венец в украсата на сватби, кръщенета, юбилеи, погачи и много други съкровени моменти. Мартима направи тортата за 20-годишнината на дъщеря ми и уверявам Ви тя беше не само изключително красива, но и незабравимо вкусна.

Помолих я да разкаже за себе си. За развитието и плановете си и тя се отзова с охота. Изкушавам се да вярвам, че така е винаги между приятели.

“След завършване на средното ми образование и под голямото въздействие на специалния Човек – Вълко Ценов, кандидатствах няколко години в НХА и накрая успешно бях приета” - споделя Марти. “Завърших бакалавърската си степен като Дизайнер на детската среда, а впоследствие и магистратура Арт терапевт, към изящния факултет на НХА. Успоредно с това се занимавах професионално със сладкарство и декорация на торти от 2010 година, като част от екипа на голяма производствена верига сладкарници. През 2013- та започнах работа в малка бутикова сладкарница, като по-късно инициирах и ръководих създаването на отдел за бутикови торти към сладкарското производството. Професионалният ми развитие продължи с придобиване на Сертификат за сладкар-декоратор в СГХСТ и Сладкарско обучение в НRC Culinary Academy. През 2018г., заедно с моя партньорка, създадохме собствен бранд за сладкарски изделия, в който предлагаме вкусни дизайнерски сладкарски продукти, тематични уъркшопи за деца и възрастни и събития, имащи за цел създаването на креативни и въздействащи крайни продукти и изживявания, провокиращи когниктивно и емоционално участващите/ участниците.

Изявявам се и като лектор в няколко кулинарни училища. Така чрез опита и творческото си усещане подтиквам участниците в лекциите ми да провокират себе си чрез материал, вкус, цветоусещане, да разкрият себе си чрез творчество. На всички ученици, които ме питат как и защо избрах тази професия, след като съм завършила художествено образование, отговарям, че Сладкарското изкуство е огромна съвкупност от художествени познания и без тях крайният резултат би бил несъвършен. В този бранш един скулптор, живописец или дизайнер би могъл да създаде творба и да я реализира. Има пазарно търсене и моментална обратна връзка от клиента, което аз смятам за важно. Крайният продукт, който създавам има за цел да провокира на всички нива купувача. Участието ми в обучителни и презентационни събития е другата дейност, която ми мен носи удоволствие и затвърждава знанията, придобити по време на магистратурата, а това е особено благоприятно и за развитието на бранда ни. С една дума, ако правиш това, което ти носи прекрасна емоция, всичко има смисъл!

Основното, което искам да подчертая и надявам се, да провокирам младите е, че ако харесват това, което правят, не се отказват от него, а целенасочено работите в посока осъществяване, научаването на нови неща, непрекъснато търсене на вдъхновение и глад за нови познания, които да прилагат, то и цялата вселена ще работи в посока да ви дава знаци и шансове да развивате мечтата си, превръщайки я в реално постижение и съответно няма да ви се налага да работите. Надявам се да имате възможността да разберете какво значи това! “


За да се запознаете с творчеството на Мартина непременно посетете:
facebook.com/adellacake