СОФИЯ, МОЯ ЛЮБОВ

        1/12/2021

 

След прожекцията на филма “Ага” в ПГИИ “Проф. Н. Райнов” известният режисьор Милко Лазаров, впечатлен от зрелостта на учениците и интелигентността на зададените от тях въпроси, кани ученици от 12 клас от гимназията да участват в проекта “София, моя любов”. 

 

В VII фрагмент от документалната лента Лилия Димитрова, Виктор Илиев, Константин Петков и Светослав Свиленов от 12 а клас на ПГИИ “Проф. Н. Райнов” разхождат камерите и мислите си из потайностите на града и надникват в една малко известна институция - Домът за ветерани в културата и изкуството (ДВКИ).

 

За преживяването си пред и зад камерата учениците споделят, че са изпитали радост, щастие и благодарност.  За тях усещането от работата в отлично стикован екип от професионалисти е неописуемо, а натрупаният опит - безценен. 

 

В същността си лентата е своеобразен кино пъзел от документални фрагменти. Х частици любов към София вчера, днес и утре, чието водещо послание е, че:

 

•   Поезията лекува

•   Фотографията свидетелствува и оставя документи

•   Философията обича София-та

•   Градът е светлина и светица 

 

За въпросите и отговорите, за поколенията и настроенията, за срещите и разминаванията, за пътуванията и кръстопътищата, за релсите и коловозите. И за още много интересни, забавни и полезни неща ще имате възможност да разговаряте сучастниците в проекта.

След възстановяване на присъственото обучение и така дългоочакваното завръщане в гимназията. При спазване на всички противоепидемични мерки в ПГИИ ще се проведе кино лектория. Дванадесетокласниците ще представят изявата си и ще разкажат впечатленията от работата си по проекта пред аудитория от учители, съученици и симпатизанти.

 

Премиерната прожекция на филма „София, моя любов“ се състоя в Дома на киното на 2.11.2021

 

"СОФИЯ, МОЯ ЛЮБОВ" - гледайте филма тук >

За повече информация: FB/projectSofiaMyLove

 

Проект на Съюз на Българските Филмови Дейци, с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" и
медиен партньор Списание КИНО / Magazine KINO.