Чрез VR очилата, вградени в
стилизирани глави на пчели,
посетителите се „потапят“
в над 10 спектакъла,
сканирани специално
за проекта – и превръщат
информирането в хепънинг. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   КОШЕР-ЪТ

        30/01/2020

 

       “Конгломерат” е името на българския проект, с който това лято страната ни участва на най-големия форум за сценография в света - Квадриналето в Прага за сценография и театрален дизайн от 06 - 17.06.2019 г. Глобалната тема “ Трансформация и сътрудничество” кореспондира с идеята за вируален кошер, под какъвто надслов е и българското участие. Автор на проекта е г-жа Огняна Серафимова. По собствените й думи кошер е метафора за сътрудничество и взаимна допълваща подкрепа.

      “Кошерът” е интерактивен павилион, който съхранява най-доброто от 54 представления в 6 категории сценично изкуство: кино, драматичен и куклен театър, опера, съвременен танц, пърформънс... 

 “Това е първият по рода си виртуален архив, който не само може, но   и трябва да продължи да се захранва със съдържание” - казва авторката. “ Чудо в процес на развитие!”

      Проектът, реализиран с изключителната подкрепа на СБХ, СБА, Столична община и други държавни институции, предизвиква нестихващи адмирации и възхищение у престижната международна публика. Понастоящем дори се преподава и изучава.

      През октомври, 2019г. в рамките на АСТ Фестивал за свободен театър/ ACT Indipendent Theatre festival в проектът гостува в изкючително модерното пространство на Фото Синтезис.


В този своеобразен технологичен арт оазис в сърцето на града учениците на ПГИИ станаха свидетели на уникалната по рода си виртуална сценографска изложба.

    Това бе осмислено като важен тласък за тяхното визуално образование и пряк досег на децата до тайнството на сценичното изкуство. В програмата на ПГИИ “Николай Райнов” е заложена идеята да се инициира среща-интервю на възпитаниците й с авторката на проекта Огняна Серафимова във връзка със собствените им артистични изяви и експерименти.

 

» Интервю по БНР програма "Христо Ботев" с авторката на изложбата

» Фесбук страница на проекта "CONGLOMERATE"