ВОДА ЗА МИР
22 МАРТ – Световен ден на водата

 27/03/2024

 

                Световният ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март, има за цел да повиши осведомеността и да насочи вниманието на обществеността към предприемане на действия за справяне с кризата с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water). Темата е предложена предварително от координационния механизъм на ООН за достъп до вода и е съобразена с годишната публикация на Доклада за развитието на световните води на ООН, публикуван от ЮНЕСКО от името на механизма на ООН за достъп до вода.

                През 2024 г. темата на Световния ден на водата е: „Използвайте водата за мир“, а заглавието на Доклада за развитие на световните води е „Използване на водата за мир и просперитет“. Кампанията за Деня на водата се нарича „Вода за мир“,

защото  Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт.

            ПГИИ „Проф. Николай Райнов“ отбеляза Световния ден на водата на 22 март 2024г. със състезание между класовете под наслов „Вода за мир“.  Акцентът на събитието е върху загубата на питейна вода. Идеята  е ангажиране на учениците от училището в инициатива за опазване на един от най-ценните ресурси на Земята – водата.

Учениците се включиха в предизвикателството за предаване на вода чрез преливането  от съд в съд без разливане и загуба. Показаха  пърформанс, който увлече всички в подкрепа на идеята за използване на водата без разхищения, за да може човечеството да съществува.

В състезанието взеха участие 6 отбора по 7 ученици. Според регламента първият участник трябваше да налее вода от „извора“ и да я сипе в чашата на следващия. Това се повтаря, докато последният участник не напълни водата в бутилка. Победител е отборът, който пръв вдигне пълна бутилка.

Класиране:    1 място – сборен отбор от 10 и 11 клас

                        2 място - отбор от 9 Б клас

                        3 място - отбор от 9 А клас

Всички бяха победители, защото заедно е по-весело.

 

Водата е живот, детските усмивки – щастие за всеки

Повече снимки във Фейсбук страницата на гимназията: https://www.facebook.com/pgii.nrainov

 

Очаквайте скоро обновения сайт на ПГИИ "Проф. Николай Райнов"