ПРОЛЕТНИ ПОСЛАНИЯ

 

        09/05/2022


Пролет е! Ту искрящо и слънчево, ту смръщено и мразовито. Непредсказуемо, но и заредено с трепет и радостни очаквания. Плодотворно. Щедро. Изобилно. Живо и жизнено.

Пролетта и младостта винаги имат послание, важна мисия, прозрения, а децата и цветята са мислите на Природата за Любовта… Те символизират пробуждане и обновление, празник и младост, великодушие и доброта.

 

На 05.05. 2022 г. Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“ представи картини на свои възпитаници от ателиета „Живопис“ и „Графика“ в галерия „Проф. Васил Геров“.
Сцената за тази изява е любезно предоставена от Национален дарителски фонд „13 века България“. Жестът на институцията е особено значим за младите творци и високо ценен от техните преподаватели.
ПГИИ “Проф. Н. Райнов” и Национален дарителски фонд “13 века България” си подадоха ръка в подкрепата и отстояването на общи ценности като дарителството, доброволчеството и щедростта. Институциите направиха първата крачка в своето сътрудничество и преподадоха на учениците важния урок за смисъла на хуманитарния диалог и съхранението на културните достижения. Погледнати в тази перспектива, и ползотворното сътрудничество, и философията на общуване са с образователен статут.


Експозицията позволява да се надникне в творческия свят на младите таланти, който се разкрива чрез композиционното многообразие на различни визуални откровения, някои породени от учебни художествени задачи; други от динамичния пулс на времето, в което живеем; трети - инспирирани от хармонията и красотата, които правят света по-пъстър, балансиран и значим.
Това е поредното участие на гимназията в културния афиш на столицата и поредната сериозна заявка за търсенията и прозренията на младите таланти; за все още неукрепналите, но стабилно поставени основи и разнопосочно изградените умения; за чарът на неопитността, но и за ясно видимата естетическа грамотност.

Изложбата ще може да бъде видяна до 31 май, 2022 г. на пл. “Проф. В. Геров” 1, кв. Лозенец.

Работно време:
понеделник - петък от 10.00ч. до 17.00 ч.

Местоположение на НДФ „13 века България“