200 години от рождението на Г.С.Раковски

 12/04/2021

 

Съби Стойков Попович се врязва в народната памет с името Георги Сава Раковски. Роден в Котел през 1821, той завършва житейския си път едва 46-годишен през 1867 в Букурещ.

 

Полиглот, милиардер, философ, визионер, мислител, журналист, творец, историк, родолюбец, етнограф, етнолог, романтик, революционер, организатор на националноосвободителното движение, идеолог на ТЦБК и Първа българска легия, вдъхновител и пример за бъдещите поколения борци Раковски е съмишленик на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски - лидери на борбата за църковна независимост. Вдъхновител на родолюбивата дейност на Васил Априлов. Откривател, а според мнозина, и кръстник на самия Левски. Спорен, безспорен, неоспорим!

Каузата на живота му е достигането на Свободата като висше човешко благо.

Неизбежно, когато се докосваме до делото и личността на великите, цитираме Вазовоте думи за тях. 

В осмата творба на “Епопея на забравените”, посветена на Раковски, откриваме особена символичност, свързана с числото на безкрайността. А паметта е безсмъртие, безкрайност или както е казал самият Патриарх:” Възпоминанието на Великото никога не е безпоследствено” и така вече 200 години помним, почитаме и пазим в сърцата и родовата си памет светлата личност и родолюбивото дело на РАКОВСКИ.

 

Мултимедийният продукт е изработен от ПГИИ “Проф. Николай Райнов” в чест 200-годишнината от рождението на Г. С. Раковски. 
Технологията по направата му е споделена с ученици от горнитe класове в онлайн обучителната платформата на училището.

 


ЛЮБОВТА КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО ПРЕВЪЗХОЖДА ВСИЧКИ ЗЕМНИ ДОБРИНИ!
                                                                                                                               Г.С. РАКОВСКИ