ЗНАМ И МОГА

 14/07/2023

 

       Традиционно годишната лятна практика на десетокласниците в ПГИИ се превърна в съзидателно творческо време, което учениците прекараха с вече познатия гост преподавател Антоний Христов. Интересът бе оправдано висок, а резултатите - впечатляващи. Лекциите и упражненията бяха ситуирани в две основни локации - училищния Стем център и централната градска част. Като част от обучението си учениците посетиха и “Дом галерия Вера Недкова”, за да се запознаят с “визуалните поеми” на фотографката Яна Лозева (изложбата “Auftakt” може да се види до 28 октомври, 2023 г.).
      Фокусът на заниманията бе поставен върху портретната и уличната фотография и натюрморта (still photography). По желание участниците можеха да разработят и авторски фоторазказ.
      След като преподавателят се запозна с всеки ученик чрез разговор за неговите интереси, минали проекти и теми, които го вълнуват, се поставиха и акцентите на програмата:

⁃ Учениците да успеят да комуникират идеите и концепциите си чрез похватите на фотографията.
⁃ Да развият умения за представяне на проектите си в контекста на широката публика.
⁃ Да експериментират и по този начин да разкриват как техническите настройки на камерата и светлината биха могли да им служат като средство за комуникация.

     Всеки ученик работи в личен скицник, в който събора текстове, артефакти и лични разсъждения, провокирани от проучванията му и от проектите, които изпълнява; проследява процесите, описвайки ги. Целата е запазване и възможност за самооценка на работата, етапите и постигнатия резултат, Тази методика цели да формира и развие умение за критика и самокритика. Това подготвя учениците за встъпването им в професионална среда и е в основата на развитието им като артисти.
     Водещият практиката сподели личното си удовлетворение от активната и продуктивна работа. Според неговите наблюдения диалогът е конструктивен при ясно зададени правила. Любопитството се подклажда и стимулира. Хоризонтът се разширява.
     На финала всеки от учениците беше разработил проекти по три от възложените от преподавателя упражнения. Практиката приключи с представяне на постигнатите резултати и оправдани аплодисменти.

 

Посетете галерията със снимки във Фейсбук страницата на гимназията »

 

 

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ОБНОВЕНИЯ НИ УЕБСАЙТ!