За петнадесета поредна година на 18 май София отбеляза Европейската нощ на музеите. ПГИИ „Професор Николай Райнов“ взе участие в програмата на Регионалния исторически музей – София с рисуване върху платна до входа на музея, както и с флашмоб...

Европейска нощ на музеите 2019
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

За петнадесета поредна година на 18 май София отбеляза Европейската нощ на музеите.

Повече от 50 галерии и музеи представиха интересна програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.

ПГИИ „Професор Николай Райнов“ взе участие в програмата на Регионалния исторически музей – София с рисуване върху платна до входа на музея, както и с флашмоб.

Ученици от всички класове на гимназията взеха дейно участие в разрисуването по свой уникален начин на мотиви и символи от столицата, както и в доброволческа инициатива на улица "Изкуство".  Живописните платна ще останат собственост на музея.

А ето какво казва и един от основните организатори на флашмоб изпълнението Дина Николова за съвместния и проект с Мария Дапкова, и двете ученички от 10 клас в гимназията „Професор Николай Райнов“:

„Идеята на този танц е да се илюстрира емоцията на артиста, който започва да навлиза в цветния свят на изкуството, търсейки себе си и дали наистина "е роден за това да твори". Преминавайки през много съмнения и трудности, той успява чрез групата от творци, идващи от света на изкуството и преминали през същото. Така се показва грижата и любовта между хората. Силата на единството и това да се вдъхновяват един друг чрез творческия заряд.“

 

В галерията на сайта и във фейсбук страницата на училището, можете да видите снимки от празничната нощ, които са дело на Георги Радков и Ерма Колева също ученици от 10 клас в гимназията.